Клиниката по неонатология и реанимация в секцията по детска хирургия в "Пирогов", където приемат най-сложните случаи с новородени, получи специализирана медицинска техника за 39 878 евро от японското правителство, съобщиха от там.
Дарението включва два кувьоза и спомагателна техника.  В хях вече са настанени първите пациенти -  20-дневно бебе с аномалия на коремната стена и оперирано новородено с хидроцефалия.
 "Това е уникална клиника, която оказва помощ на медицинските екипи от цялата страна", отбеляза при посещението си в лечебното заведение днес посланикът на Япония  Цунехару Такеда. Дипломатът изрази надежда, че помощта на неговото правителство ще допринесе за развитието на детската хирургия и извън университетските клиники.

Програмата на японското правителство за предоставяне на финансови средства по проекти за социално развитие е предназначена за проекти на местно равнище в развиващите се страни. У нас по нея се работи от 1998 година. До момента болници, детски градини, училища и социални институции са получили подкрепа по 61 проекта за над 1,66 милиона евро.  /БЛИЦ