Освободените от Либия български медицински сестри и палестинският лекар настояха за по-активна работа на българските институции по делото срещу либийските им мъчители. Медиците откриха официално днес в столицата конференция на тема „Правата на човека. Българският опит”.
Кристяна Вълчева определи като несериозни доводите за поредното отлагане на процеса срещу либийските мъчители за април месец и призова българските институции да работят за справедлива развръзка на случая. „Онова, което ние искаме е нашето име да бъде изчистено от това обвинение, защото бяхме освободени, върнахме се в България, но в Либия ние останахме с доживотна присъда”, каза тя.

Нася Ненова апелира българските управници да прекратят политиката на тихата дипломация и да подкрепят медиците по време на процеса. „Осем години и половина от нашия живот заминаха, невинни сме с доживотни присъди сме. Трябва да има някаква справедливост. Трябва да бъдат отменени тези доживотни присъди, това искаме”, каза Ненова.

Тя допълни още, че целта на Фондация „Шести май” е да помага на хора в неравностойно положение. „И за българи, и за чужденци. Сега много ме вълнува съдбата на българина в Иран, ще проучим случая и ще направим каквото можем”, уточни още тя.

Фондацията е направила няколко дарения в социални домове, чрез събрани средства от благотворителност. /Дарик радио