В момента основната заплата в казанлъшката болница на медицинска сестра с трудов стаж от десет години е 232 лв. Възнаграждението е с 20 лева повече, ако медсестрата има трудов стаж 20 години. А ако пък той е над двайсет лета, без значение колко точно - то месечното й основно трудово възнаграждение възлиза точно на 262 лева. Това информират от болницата в Казанлък в нарочна декларация, която изпращат до здравния министър д-р Евгений Желев, до Общинския съвет в Казанлък и до управителя на болницата в града на розите- д-р Христо Христов.
Причина за негодуванието е не само ниското трудово възнаграждение, но и ненормалните условия на труд в болницата, възникващи главно от липсата на достатъчно персонал. Здравните работници настояват за нормален 24-часов график на работа в здравното завадение.
Два пъти п0-малко в момента са медицинските сестри, които обгрижват болните в хирургическото отделение. Лекари и медицински сестри от казанлъшката болница настояват за актуализация на работните им заплати съгласно спогодбите с Българския лекарски съюз и Асоциацията по здравни грижи. Това на практика означава, че само стартовата заплата на медицинска сестра трябва да бъде поне два пъти по-висока от минималната робатна заплата за страната. /Керка Хубенова, БЛИЦ