Свежият вид на суровото месо по щандовете е резултат от добавени минерални соли. Неестествено червеният цвят се дължи на влагането на солите на натрия, полифосвати и други съединения на натрий. Това каза при отбелязването на Световния ден на храните ст.н.с. д.р Росица Еникова, ръководител на лаборатория "Микробиология на храните".
В месото и каймата се влагат различни химически вещества-добавки за по-голяма трайност.  Никога преди не е имало кайма с трайност повече от 36 часа. Сега обаче трайността на този продукт може да стигне до 10 дни в резултат от добавянето на солите на натрий, обясниха експертите. Едни от малкото храни без консерванти са българските консерви. Те издържали и по 10 години.
Проблемът с биологичните замърсители на храните придобива особена острота, защото се увеличават топлите сезони и се променя биологичното и екологичното разнообразие, предупредиха експертите.  Повишаването на температурите води до по-голяма заболеваемост на животните. С всеки градус повишаване на температурата заболеваемостта от салмонелоза се увеличава с 5 до 10% в страните от нашия регион. В летните сезони цялата микрофлора на храните се активизира. По-високата температура дава импулс микробите да се размножават повече. Ако в нормални условия микробите се размножават за 20 минути, то при топло време това размножаване отнема 10 минути", обясни д-р Еникова. /БЛИЦ