Кметът на Димитровград Стефан Димитров и председателят на общинския съвет Иво Димов поискаха от колегите си в Габрово да им отстъпят паметника на партизанчето Митко Палаузов. В Димитровград се създава кът, в който ще се настаняват паметници от социалистическо време и е редно паметника на детето-герой да е сред тях, смята тукашният градоначалник, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
 Този кът ще е сред дърветата и цветята в парк “Марица”, където в момента се намира и паметника на Георги Димитров. Решението за такъв кът е взето от местния парламент още през септември м.г. На базата на това решение в националното сдружение на общините в република България са разпратени покани до отделните населени места с поканата да отстъпят паметниците от социализма на Димитровград.
От известно време в Габрово се води дискусия за премахването на паметника на малкото партизанче от габровското училище “Неофит Рилски”. Габровци смятат, че не е редно едно дете, макар и паметник, да стои пред училището с пистолет в ръката и настояват за демонтирането ми.

В хода на разговорите за този паметник се оказало, че габровлии пазят и други соц паметници, които могат да отстъпят на Димитровград.
Все още не е сигурно дали габровският парламент ще отстъпи Митко Палаузов на Димитровград, защото претенции за стопанисването на паметника има и природения брат на Палаузов. Тодорка Николова, БЛИЦ