Стотици работници от "Кремиковци" се събраха на протест пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката в столицата. Работниците и служителите настоявта да им бъдат изплатени заплатите още за август месец и за ясна визия по отношение бъдещето на комбината.
Представители на синдикатите влязоха на среща в министерството и ще бъдат приети от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева. Очаква се те да връчат протестна декларация, в която се настоява министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров да си подаде оставката, ако не е в състояние да вземе спешни мерки за спасяването на комбината като цяло и да съдейства за запазването му в работещо състояние до неговата продажба.
Металурзите искат още гаранции за обезпечение на нормално производство от страна на НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, спешно намиране на варианти за привличане на нови и надеждни инвеститори, които да оперират в комбината до продажбата му в неговата технологична цялост.
Работниците искат и незабавна среща с оперативното ръководство на комбината, синдиците и синдикатите, на която да се набележат спешни мерки за извеждане на "Кремиковци" от критичната ситуация.
Председателят на синдикална федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков заяви, че основното искане е за ясна и адекватна позиция по отношение на "Кремиковци". Първо за нов оператор на комбината, после и за крайното решение – намиране на собственици на "Кремиковци" на база на критерии, които държавата да обяви. /БЛИЦ