Заявеното решение на министъра на икономиката и енергетиката за спиране на природния газ за металургичното предприятие „Кремиковци” АД означава физическо унищожение на комбината, заявяват от ръководството на КНСБ, синдикалната федерация „Металици” и синдикалната организация на КНСБ в „Кремиковци” в призив за протестен митинг в София на 1 април.
Поканата е отправена към всички сегашни и бивши работници на комбината, както и всички металурзи в България , железничари, пристанищни работници от Бургас и Лом, а сборният пункт е от 08.30 ч. 2009 г. на пл. „ Александър Невски”  или пред областните управи на съответните градове.
Ние заявяваме , че отказът на бразилската компания за работа с комбината в никакъв случай не означава край за „Кремиковци” АД, пише в призива.
Вече е разработено и предложено алтернативно решение за спасяването на „Кремиковци” АД, което е изгодно както за държавата, така и за всички кредитори и за самото предприятие, смятат синкалистите и определят като политическа грешка с непридвидими последици спирането на природния газ и физическото унищожение на „Кремиковци” АД при наличието на алтернативно решение.