“Ние сме предупредили господин Христо Кулишев да предприеме бързи действия по отношение на неговата институция, за да не се получи същото като в НАП”. Това каза лидерът на партия “Ред, законност и справедливост” Яне Янев след проведена среща с шефа на ДАНС Петко Сертов.

Става въпрос за злоупотреби, свързани с китайски стоки, карго, митнически измами, търговия с влияние, измами с документи. От всички тези действия в митниците са били източени между 300 и 500 милиона лева в рамките на две години.
Информацията, която има Янев е дошла от служители, които са вътре в системата и от граждани, които са потърпевши. По думите му една от “рекетьорските” схеми в митниците е свързана с товаро-разтоварната дейност. “Когато трябва на митницата да се свали някое пале от хамалите, те рекетират съответната фирма да им даде 150 лева. И от тези 150 лв. - поне 60-70 лв. отиват при съответния митничар, защото само митничарите могат да допуснат хамали да товарят или разтоварват стока”, бе категоричен Янев. 
По думите му вече е създаден специален експертен икономически екип към ДАНС, който да разследва измами с източване на национални и европейски средства. При Сертов са обсъдени злоупотребите, които правят така наречените „бели якички” - чиновници на високо ниво в държавната йерархия, поясни той. Те са реализирали измамни схеми, по които са източвани пари. По думите му това било практика в НАП, в Министерството на финансите и Агенция “Митници”. Янев е получавал сигнали от работещи в тези структури и те са вече защитени свидетели. Има привлечени служители от НАП, които съдействат и на Прокуратурата, и на ДАНС към момента, каза още Янев.
Десислава Вангелова,БЛИЦ