Синдикатите са изпратили официални писма до Министерството на икономиката, с които настояват за намеса на държавата в случая с металургичния комбинат “Кремиковци”. Държавата притежава 25 процента от комбината и това не й дава никакви юридически права, коментираха пред Агенция БЛИЦ от министерството. Мажоритарният собственик сам решава на кого да продава.
Стотици служители на комбинат „Кремиковци” затвориха изходите на комбината. Причината е, че са получили информация, че изпълнителният директор Гунтопали Джаганадам ще замине за една седмица във Виена.Протестът е спонтанен, но е контролиран, заяви за Агенция БЛИЦ Ренета Петрова, заместник-председател на синдикат "Металици" към КНСБ. Около 18,30 ч. при протестиращите дойде представител на украинския бизнесмен Константин Жеваго,  Лилян Вачков, който е и бивш директор на завода. След неговата поява нещата  се поуспокоиха. Лидерът на КТ "Подкрепа"  Константин Тренчев пък заяви  по-рано това, че преговорите продължават. 
Представителят на Жеваго Виктор Диминюк е трябвало да пристигне утре в София, за да подпише договор за ишлеме с комбината, какъвто има и с Арселор Митал. Договорът с Арселор Митал обаче не се изпълнява. Той трябваше да вкара 10 милиона евро, които не бяха осигурени и заплатите и средствата за храна за май не са изплатени. Комбинатът загива, а Булгаргаз намалява подаването на газ, допълни Петрова. Офертата на Жеваго е разглеждана снощи до 10 часа. Стана ясно още, че пред комбината са се събрали хората от първа и редовна смяна. Има засилено полицейско присъствие. Протестът протича мирно. БЛИЦ припомня, че днес КНСБ и КТ "Подкрепа" информираха, че организират поредица от протестни акции на кремиковските работници и служителите, които ще започнат в понеделник, 14 юли. На 14, 15, 16, и 17 юли от 7.30 до 8.30 ч. ще се проведат протестни митинги на Автомагистрала „Тракия”, на пътния възел с Околовръстното шосе и АМ „Хемус” . На 15 юли на площад „Независимост” ще се изгради палатков лагер в подкрепа на исканията на кремиковските работници. Палатковият лагер ще продължи всеки ден до 18 юли, включително от 9.00 ч. до 19.00 ч. На 17 юли ще се проведе митинг-шествие по маршрут: АМ „Тракия”, на пътния възел с Околовръстното шосе от 7.30 ч. до 09.00 ч. тръгване на шествие с автобусите по „Цариградско шосе” до пл. „Ал. Невски”. От 9.45 - по ул. „Оборище”, ул. „Г.С.Раковски”, бул. „Цар Освободител” до площад „Независимост” пред сградата на Министерски съвет ще се проведе протестен митинг от 10.30 ч. до 11.30 ч. /БЛИЦ