Започва строежът на още една нова сграда на полицейско управление в София. Става дума за Второ РПУ, за която утре министър Миков ще направи утре в 14,00 часа първа копка.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков ще направи първата копка на строежа на новата сграда на Второ РУ в София. Церемонията ще се състои в сряда, 11 февруари, от 14 часа на ул. “Княз Борис I” № 215. Сегашната сграда на управлението е строена през 1966 г. и е проектирана за 150 полицейски служители, а в момента там работят около 400.
Средствата по проекта са в размер на 5 100 000 лева, осигурени от МВР. Срокът за изпълнение е 14 месеца, но фирмата-строител обещава да приключи до месец юли т.г.
Второ РУ обслужва териториите на общините “Сердика”, “Надежда” и “Нови Искър” с около 180 000 души население. В района на полицейското управление попадат обекти като стоковия базар “Илиянци”, Столичната митница, Централната жп гара и Централна автогара – София, Централните софийски гробища, Централния софийски затвор, които привличат криминалния контингент от цялата страна, занимаващ се с грабежи, противозаконно отнемане на МПС, джебчийски кражби, измами, разпространение на наркотици. Само в кв. “Надежда” са регистрирани като постоянно живущи 4 000 чужденци от китайски и арабски произход, които декларират че развиват търговска дейност. Голям е броят и на официално регистрираните безработни – 9 000. На обслужваната територия с постоянна адресна регистрация живеят и 7 000 роми.
За 2008 г. във Второ РУ са регистрирани 3 913 криминални престъпления, от които са разкрити 1 076, което е 31,29% разкриваемост. Най-голям е делът на кражбите. Убийства на територията на управлението за миналата година няма./БЛИЦ