Михаил Миков ще засили полицейското присъствие в София, Благоевград и други големи градове. Това се налагало заради финансовата криза и увеличаването на криминогенните фактори. Полицейското присъствие ще се засили с цел гражданите да се чувстват сигурни, каза вътрешният министър.
Михаил Миков бе категоричен, че въпреки предстоящият тежък сезон на МВР, а именно охраната на изборите и морските курорти през лятото, полицаите имат възможността да се справят с всякакви трудности. Министърът бе категоричен, че има областни дирекции, където кадровият потенциал ще бъде засилен. Като положителен пример Миков даде полицаите от с. Търнава, за които получил индикация от жителите, че са увеличили полицейското присъствие и се справяли отлично, заради което те ще бъдат наградени.
По отношение на полицейските протести в неделя Миков отказа да дава подробни изявления, като заяви, че ще публикува на сайта на МВР истинската информация за проблема със заплатите. Той отказа да влиза в спор с протестиращите и не коментира твърденията им, че протестът в неделя ще бъде културно масово мероприятие. Той все пак изрази мнение, че има някакъв опит за злоупотреба с институциите с това твърдение. Много ми се иска всеки да спазва закона, каза вътрешният министър. На въпрос дали е възможно протестът да се е появил от информациите за съкращаване на персонала, Миков каза, че за първи път чува такава версия. По отношение на нападки срещу Миков, че ползвал служебната кола за лични пътувания, той отвърна, че се среща във връзка с работата си с най-различни лица и е нормално един министър да ползва такива луксове. Милан Николов, БЛИЦ