Полицейските протести се направляват отвън, в цялата режисура има странични пластове. Тази теза разви в студиото на Нова тв вътрешният министър Михаил Миков. Той даде пример с факта, че писмото на протестиращите тази неделя бе внесено в чешкото посолство от зам.-шефа на "Подкрепа" Димитър Манолов. "Част от хвърлящите пагони не са полицейски служители", убеден е Миков.
Министърът беше уклончив дали ще има наказания за участниците в зрелището. "Това е за преценка от преките им ръководители", каза той. Позицията му е, че за всеки, който не чувства работата си престижна, вратата на МВР е отворена и може да си тръгне.
"Най-логично е тези, които ги организират, да ги режисират, но те сега са чисти като сълзички", отбеляза Миков.
Не е сериозно да се поставя заплатата преди всичко, каза още вътрешният министър.
Промените не могат да се извършат за година две. "МВР е затворена и леко тайнствена служба. Неща, които са се развивали 20 години, сега излизат наяве", каза Миков. Но проблемите с материалната база и непропорционалното разпределение на състава не могат да се решат с един замах.
Съкращенията в администрацията ще продължат, но като се говори за това има непознаване на темата, смята министърът. МВР не може да се разтовари от пожарната например, защото общините нямат ресурс да я издържат. Има и много други служби в системата, без които полицията не може да функционира.
Организаторите на протестите според вътрешния министър не отчитат, че редица техни искания вече са постигнати: защитата в Наказателния кодекс, отпадането на военната подсъдност, материалното обновяване. В момента 400-500 автомолила се подменят с нови в страната. Строителство не се е случвало цели 20 години, посочи Миков.
Много е лесно да се оправдават с шефовете си, коментира министърът. Не само зам.-директор на НСБОП е обвиняем, има и шефове на РПУ-та, които се разследват, посочи Миков. По думите му не може обаче служителят да изглежда като мутра. Има стотици честни служители, които си вършат работата.
На въпрос за отстранените антимафиоти по случая с починалия арестант Пламен Куцаров министърът отговори: "Нарушения има". Той се ангажира в близките дни да обяви резултатите от проверката. "Но дали има престъпление и кой го е извършил ще каже прокуратурата", каза Миков. /БЛИЦ