Бившият лидер на БСП Михаил Миков си направи самоотвод от листата за националния съвет, който ще бъде избран тази нощ. Очаква се гласуването за новия пленум да започне след няколко часа.

По-рано Миков отказа да участва и в ръководството на 50-ия юбилеен конгрес, който започна тази сутрин.

"Има много причини. Аз съм ги споделял периодически, включително и пред вас.

Отношенията в партията достигнаха точка на напрежение и бих казал, на омраза в някои случаи, която не дава никакъв добър тон. Вижте конгреса, духа му, настроението.

Нещо, което просто не си струва в един момент. Да не говорим, че очевидно целта на Нинова в този мандат е да овладее Националния съвет.

Ето, овладява го, да го получи. Няма смисъл.", отговори бившият председател на левицата в отговор на въпрос, защо се е отказал да влезе в Националния съвет.

"Един човек може да бъде социалист и без да е член на Националния съвет. Аз съм бил такъв и без да бъда член на Националния съвет. Така че самото членство не е нещо, което прави човек по-умен, по-красив или по-глупав", продължи той.

Миков не пожела да даде прогноза за бъдещето на левицата.

"Знаете, че когато се опитваш на един човек да му спестиш глупостите, които може да направи, често те обвиняват, че си му враг. Щом е така - да карат смело напред.

Щом усещането на Нинова е, че партията е консолидирана, да кара така. Да продължи да консолидира така. Ще видим какво ще остане след такава консолидация", завърши той.