Всеки китайски гражданин или гражданин на друга държава, който е бил на територията на Китай или други държави, в които е разпространен новият коронавирус, ще бъдат подложени на много задълбочена и щателна медицинска проверка и наблюдение.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след съвещание във връзка с взетите мерки за ограничаване на коронавируса в България, предаде „Фокус“.

„Още със стъпването на територията на Република България: на Летище „София“ или на Летище „Варна“ и „Бургас“ ще преминат през термокамерата, която е поставена на МВР контрола.

И след като се установи, че има температура или друго неразположение, незабавно ще бъде насочен към ВМА в София или лечебните заведения, които сме определили във Врана и Бургас, и ще бъде под непрекъснато наблюдение, ако се наложи, и лечение“, допълни той.

По думите му дори хората, които не са показали признаци, че са носители на вируса, също ще бъдат под карантина, но в домашни условия.

„Тези хора, които не показват наличие на температура или неразположение, също ще бъдат поставени под карантина, но тя ще бъде домашна и те ще бъдат наблюдавани от личния лекар, като това ще се отнася не само за тях, а и за техните семейства. Осигурили сме необходимите предпазни материали.

Това са престилки, маски, ръкавици, шапки, които ще предпазят не само здравните органи, но и хората от „Гранична полиция“, които също контактуват с тези граждани. Осигурили сме и необходимите термокамери. Убедени сме, че на входа на нашата страна ще се положат всички необходими мерки, за да не се допусне човек, който е носител на този вирус, да влезе на територията на страната“, уточни Ананиев.

Той посочи, че през следващата седмица ще се проведе среща на европейските здравни министри в Брюксел, на които ще бъдат обсъдени и подробните мерки за ограничаване на навлизането на коронавируса на територията на ЕС.

„Независимо от това нашето правителство взима много сериозни мерки още преди заседанието на Съвета на министрите с оглед ограничаване на проблема за българските граждани и най-вече за съхранение на здравето на нашите сънародници“, добави той.