Обезпокоени сме от съобщенията, които получаваме от Америка за ваксината на "Янсен". Очакваме до края на деня да имаме становище да видим как ще реагираме. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг. 


"По отношение на ваксината "АстраЗенека" - всички хора, които желаят да си поставят ваксината, като втора доза, нека я поставят. А тези, които не желаят, ще бъде взето решение с какво ще бъде заменено като ваксина от наличните в страната. Вариантите са ваксината на "Пфайзер" или "Модерна", допълни той.  

"Много пъти съм казвал, че големите държави ще вземат решение и очакваме експертно становище, на което ще се доверим изцяло. Имам дози и като се върнем в министерство ще получите конкретните числа на ваксините", каза Ангелов. 

"Има притеснения, които видях в социалните мрежи, за хора които видях, че не са ме разбрали. Казахме, че ако няма желание за ваксината, ще бъде изтеглена, а не че ще бъде изтеглена. Има известен спад на заболелите. Има значително по-малък брой на хора в реанимация", заключи той. 

Проф. Ангелов обясни, че това е тенденция, която позволява на здравната система да диша по-спокойно и че ако ситуацията позволява, другата седмица ще се вземе решение за ново отхлабване на мерките. 

"Никога не съм си позволявал да коментирам състоянието на другите. Ако това, което казвате е така, се надявам да се справи и да е добре", заяви той по повод новината, че съпругата на президента Румен Радев е приета в болница с мозъчни аневризми

"Има отлив на желаещи да се ваксинират с "АстраЗенека". Имаме достатъчно ваксини, а желаещите са все по-малко. Ние не можем да го приемем и да го обясним като лекари. Аз не съм чул политиците да имат възможност да има достъп до регистри, където се качват личните данни на пациентите. Преди време коментирах и да, това е факт. Слави Трифонов е под изолация", каза той.