Трима потенциални инвеститори са заинтересовани да развиват летището край Стара Загора, след като правителството го рекламира като международен каргоцентър, обслужващ Европа, Азия и Африка.


Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарния контрол, пише Монитор бг.

"Приоритет ни е развитието на логистичен хъб за стоки между Европа, Азия и Африка", подчерта икономическият министър и добави, че локацията е хубава.

„Не е проблем да направим летище-паметник, но е хубаво да намерим оператор-инвеститор“, уточни Караниколов.

Летището няма лиценз, но има развита инфраструктура, ток, канал, вода, газ, обширни площи, предоставени включително от Министерството на отбраната.

"Локацията има предимства и има заинтересовани потенциални инвеститори и се надявам в скоро време да се реализира проект", каза Караниколов. Той подчерта, че преди държавата да вземе решение, то ще бъде консултирано с обществеността в града.

Според министъра на икономиката инвеститорите вече предпочитат изградени индустриални зони. Затова и след реклама пред 14 инвеститори за развитие на индустриалната зона край Силистра никой не е е проявил интерес.

По думите на Караниколов е необходимо парцелите да се обединят от общината в дружество, в което дял да има и Национална компания „Индустриални зони“.

Само за тази календарна година България с 11 места е подобрила позицията си по "свобода на икономиката" и с 11 позиции - мястото си по "дигитализация на българската икономика".

Този ефект от европейските средства по линия на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/ отчете по време на парламентарния контрол министърът.