Недопустимо е който и да е български министър да плаши легитимно висше училище с главния прокурор и вписване в „черния списък” на бенефициентите по европейските програми. Това е официалната позиция на Европейския колеж по икономика и управление по повод оказания натиск вчера и тази сутрин от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев на Ректора на висшето училище да отмени обявената пресконференция.
Тя бе свикана днес заради одобрения преди 8 месеца проект на Европейския колеж по Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК), а в последствие отхвърлен от експертите на министерството за това, че кандидатът не е регистриран като юридическо лице с нестопанска цел.

Висшите училища не са търговски дружества – те не формират и не разпределят печалба, нито са задължени да се регистрират по Закона за ДДС, е позицията на колежа. Редно е държавната администрация да уважава професионализма на бенефицентите по европейските програми, а не да ги заплашва с прокурорски проверки заради чиновническото си безхаберие и административен произвол, смятат в ръководството. За безпрецедентната практика да се приема и одобрява проект, а след 8 месеца да се отхвърля като недопустим, висшето училище ще уведоми вицепремиера Меглена Плугчиева и Европейската комисия.

За казуса, който не позволява на висшите училища да кандидатстват по Оперативните програми на ЕС, ще уведомя лично и Съвета на Ректорите в България, заяви доц. д-р Цветан Колев, Ректор на Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Очевидно е, че става дума за административни недоразумения в два закона, но не може заради тях да се отхвърля потенциалът на цялата научна общност в страната, добави той.

Това не е акт за обявяване на институционална война, а желание час по-скоро да се разрешат законодателните противоречия и адекватното прилагане на Оперативна програма „Административен капацитет”, подчерта доц. Колев. Според него поведението на чиновниците на министерството на държавната администрация е скандално заради това, че преди 8 месеца те приемат един проект, обявяват го за успешен, а после съветват устно бенефициента да се откажат доброволно от него.

Проектът на Европейския колеж е: „Структурите на гражданското общество – инициатор, партньор и двигател в местните политики”, на стойност 361 919,80 лева. Той бе заведен по надлежния ред в МДААР на 25 април 2008 г., при спазване на всички срокове, условия, обосновка и процедури по кандидатстването, обясни ректорът.

Проектът стартира на 28 август м.г. и като изряден бенефициент до края на годината внесохме в министерството 4 междинни отчета за извършената дейност, заверени с печата на ОПАК, съобщи доцентът. Следват 8 месеца, през което време всичко върви по процедура – проектът се изпълнява успешно, а експертите на министерството нямат никакви забележки. До началото на тази година, когато ни заявиха, че нямаме право изобщо да кандидатстваме по ОПАК, защото не сме юридическо лице с нестопанска цел и трябва доброволно да се откажем от него, каза ректорът.

Ако е имало нарушение на процедурата по кандидатстване, как тогава нашият проект е приет, одобрен, че и отличен с Грамота от министъра, възмути се доц. Колев.

За да изясним казуса изпратихме официално писмо до министър Василев с искане за спешна среща, но повече от месец нямаме никакъв отговор. До вчера, когато обявихме пресконференцията и министърът ми се обади лично, за да ме плаши с Главния прокурор, че сме подали декларация с невярно съдържание, каза ректорът.

Нарушени са всички срокове по Закона за административно обслужване на физически и юридически лица, неглижирани са всички задължения на държавната администрация за публичност и прозрачност на процедурите по ОПАК, подчерта доц. Колев. /БЛИЦ