Депутатът Атанас Атанасов от ДСБ обвини транспортния министър Петър Мутафчиев, че е покровителствал корупционна сделка във ведомството. В отговор Мутафчиев заяви, че ще поиска прокурорска проверка и заплаши Атанасов със съд, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ.
Тази размяна на реплики стана по време на обсъждането на доклада по инцидента с влака София-Кардам. В него е посочено, че заради амортизация на вагоните в БДЖ е имало процедура за закупуване на 35 рециклирани 10-годишни вагона. Според Атанас Атанасов обаче благодарение на протекции на транспортния министър конкурсът е спечелен от фирма, представлявана от Валентин Молов, която нямала никакъв опит в сферата. Депутатът обясни, че са доставени 30-годишни вагони, като стойността на сделката е 16,2 млн. евро.
Мутафчиев обаче беше категоричен, че ще поиска проверка от прокуратурата и ако не се докажат твърденията на Атанасов, ще го съди. Вие злоупотребявате с трагедията на хората, обърна се към него транспортният министър. По думите му вагоните отговарят на всички изискания. Те били модел 1971 г., но са произведени през 1995 г. Мутафчиев отрече да се е намесвал по какъвто и да е начин в избора на доставчик.
Румен Ангелов от ОДС изнесе статистика, според която през последните 5 години в голяма степен злополуките в БДЖ са заради амортизация на вагоните. През 2004 г. е имало 4 запалвания, пред 2005 г. - 7, през 2006 г. те са били 9, през 2007- 4 запалвания, а до средата на миналата година - 8 запалвания./БЛИЦ