С падането на комунизма държавата също се срути, полицията и съдебната система спряха да фунционират и хора с предприемачески и опортюнистичен дух, както и с мускули, сграбчиха тази възможност. Между 1989 и 1991 г. 14 000 души от службите за сигурност изведнъж загубиха работата си. А последното нещо, което искате, когато се разпада икономиката и държавността, са 14 000 безработни - хора, които знаят как се прави контрабанда, как се изграждат подземни мрежи и как се убива. Те се появиха заедно с борците и създадоха нова капиталистическа класа. Това каза британският разследващ журналист и автор на книгата “Макмафия” Миша Глени пред бТВ.
Всякакви видове хора се сдобиха с огромна база пари, те трябваше да бъдат вложени някъде. Началото на 90-те беше златна епоха за изпиране на този капитал, смята Миша Глени.  Ако например отидете в Дубай, говорите български, сръбски или руски, ще се чувствате като у дома си, допълни журналистът. 
Много малко от убийствата в България са разкрити, което означава, че законовите сили не вършат работата си както трябва, каза още Миша Глени.

Няма съмнение, че има много стабилни връзки между българската и сръбската мафия. Те се появиха заедно по време на войните в Югославия и тези връзки не са нарушени все още. Те са били изграждани в най-различни индустрии като например наркотиците. В Русия се случва нещо различно. Днес руската държава контролира организираната престъпност, През 90-те години беше обратно. В този смисъл българската мафия е по-силна от руската, каза още авторът на книгата "Макмафия".  /БЛИЦ