Световната търговска организация (СТО) даде зелена светлина за налагането на мита от страна на САЩ срещу Европейския съюз (ЕС) в отговор на дългогодишния спор за субсидиите за авиопроизводителя Airbus.

В резултат на това търговският представител на Щатите представи документ, от който става ясно, че тарифите трябва да влязат в сила от 18 октомври. В него се посочват и основните групи стоки, които ще бъдат засегнати от митата.

Списъкът включва:

10% мита върху вноса на самолети от Франция, Германия, Испания и Великобритания;
25% мита върху едномалцово ирландско и шотландско уиски, както и върху текстил от Великобритания;

25% мита върху кафе и някои видове машини от Германия;
25% мита върху различни видове сирена, маслини и замразено месо от Германия, Испания и Великобритания;
25% мита върху някои продукти от свинско месо, масло и кисело мляко от различни държави.

България също е включена в списъка. Що се касае до нашата страна, от нея може да бъде обложен вносът на:

сирена и млечни продукти (25%);
свинско, различно от шунка (25%);
кисело мляко, масло, сирене, плодове, салами от свинско и други свински продукти, череши, праскови, плодови сокове (25%);
мазнини и масла, добивани от мляко (25%).

С решението на СТО Щатите получиха зелена светлина да наложат мита върху европейски внос, възлизащ на 7,5 милиарда долара. Преди време от администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплашиха, че може да бъдат въведени мита върху 100% от износа на ЕС за американския пазар.

Междувременно през миналата седмица стана ясно, че ЕС обмисля нов агресивен подход в търговския си спор с американския президент Доналд Тръмп. Тогава стана ясно, че Брюксел се готви да наложи мита върху внос на стойност 4 милиарда долара от САЩ.