14-те български моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания в Мариупол кораб "Царевна" са евакуирани с помощта на властите в ДНР и руската армия. Това съобщи руският посланик Елеонора Митрофанова на фейсбук страницата на посолството като цитира изявление от Донецката народна република (ДНР).

"На 13 април т.г. с помощта на Народната милиция на ДНР съвместно с Въоръжените сили на Русия евакуираха 15 членове на екипажа на товарния кораб "Царевна": сред тях 14 граждани на Република България и един гражданин на Украйна. Чуждестранните моряци са изпратени в Донецк, властите на ДНР им оказаха необходима подкрепа, настаниха ги в хотела и осигуриха с храна", пише посланик Митрофанова.

Костадинов попита Петков кога ще благодари на посланик Митрофанова за освобождаването на моряците ни

"Министерството на външните работи на ДНР, на свой ред, започна да извършва всички необходими процедури за организация на пътуване на евакуираните моряци в техни държави. Съвместно с руските колеги възнамеряваме да направим всичко възможно, за да върнем всички евакуирани от мариуполското пристанище граждани у дома им, към роднини и близки хора, колко възможно по-скоро", съобщава още тя.