"Бог ще ни избави от този вирус рано или късно. Молете се, вярвайте, за всичко благодарете. Бог, преди да изпрати потопа на света, е търсил да намери поне няколко праведни хора.

Едва когато вижда, че липсват толкова праведни хора, той изпраща това наказание. Не мисля, че това е наказание, по-скоро е изпитание ", заяви Западно-и средноевропейският митрополит Антоний пред Нова тв.

Според него жестоки са хората, а не Бог - той е любов.

Независимо, че всекидневно го предаваме и разпъваме, подобно на юдейските свещеници, Бог пак ни обича, добави той.

"Бог ще приеме еднакво жертвата на тези, които идват в храма, и на тези, които ще останат в своите домове. Не случайно Бог изпраща тази пандемия в тези светли дни.

Когато хората са по-обрани, изоставили са обичайните си дела и са се насочили към Бог", каза митрополит Антоний и посъветва тези, които са далеч от Бог, да го потърсят. 

Митрополит Антоний сравни ситуацията по света със събитие, което се е случило 60 години след раждането на Иисус Христос - когато голяма част от Рим е изпепелена, а император Нерон обвинява християните.

"В последните дни виждаме как църквата е поставена на пиедестала на хулите. Тежките обвинения заради това, че църквата не е затворила своите храмове. Ние, като духовни лица, не можем да затворим дома господен.

Ако погледнете другите държави ще видите, че там решението беше от държавните власти. Да затворим дома божии значи да кажем - "Не идвайте при Христос", смята той.

Според него Бог е навсякъде, защото е сътворил целия свят. Но храмът е домът господен, където се преподават тайните господни.

Митрополитът е на мнение, че за вярващите животът започва и свършва с храма, за това той не може да бъде затворен. Това, за него, означава духовна смърт.

За тези, които няма да посетят храма, митрополит Антоний заяви, че те по никакъв начин няма да бъдат oмаловажени като вярващи в бога. Той даде за пример римски свещеник, който дари дихателния си апарат на младо момче, като по този начин спасява живота му.

Митрополит Антоний  призова хората да не нарушават мерките, защото Бог не може да бъде излъган. Той коментира и взимането на причастие от една лъжичка.

"Светото причастие е Христос. Той не може да бъде източник на зараза. Естествено човек от човека може да се зарази.

Но църквата вярва и е убедена, че причастието не може да бъде източник на зараза", заяви той и обясни, че на Тодорова събота също стотици хиляди българи са се причистили.

Според него, ако светото причастие е източник на зараза, България щеше да бъде "втори Ухан".

Митрополит Антоний смята, че е дълг на свещениците да се тестват за коронавирус, тъй като и те са на първа линия. От църквата ще поискат тестове, но едва след като бъдат тествани всички лекари и полицаи.