Светият синод ще положи всички усилия да съдейства за каноничното и законосъобразно решаване на породения проблем по повод на решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург от 22 януари тази година. Това каза патриарх Максим при откриването на работна среща между православните църкви, която има за цел да помогне на България да изготви стратегия по казуса, съобщи православният сайт Двери БГ.
Синодът трябва до 22 април да се споразумее с Инокентий и за църковните имоти, иначе рискува Страсбург отново да се произнесе срещу държавата.
На срещата има митрополити от почти всички православни църкви, като най-много представители е изпратила руската партиаршия. В нейната делегация има трима експерти по международно право, които трябва да дадат правни съвети по казуса с алтернативния синод. Веднага след оповестяването на решението на страсбургския съд, патриарх Максим, а след това и президентът Георги Първанов се обърнаха с молба към Руската православна църква да помогне на българската в спора.
Срещата започна с обща молитва в резиденция "Бояна". Тя ще продължи до утре на обяд. Въпреки първоначалната информация, президентът, премиерът и председателят на парламента не присъстват на срещата. И тримата са изпратили свои представители - президентския съветник Матей Илиев, шефа на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов и депутата Пламен Славов.
Според Велинов срещата трябва да помогне и на междуведомствената комисия, която е натоватерана с това да изготви решение по проблема. Той призова всички политически сили да "прояват държавнически разум в името на едната ни майка".

В края на януари съдът в Страсбург постанови, че България е нарушила свободата на вероизповедание, а държавата се е намесила непропорционално, като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на Българската православна църква. Съдът даде три месеца срок на държавата и на синода на Инокентий да се разберат по спорния въпрос за собствеността на над 100 имота. В противен случай магистратите в Страсбург ще се произнесат и по този казус. Срокът изтича през април.
"Българската православна църква посреща с недоумение и крайно неудовлетворение решението", заявиха тогава от синода на Максим. Висшите духовници изразиха несъгласие с "несправедливите, едностранни, пристрастни мотиви на решението". Декларираха още, че не може да се сключва споразумение, както препоръчва съдът, по канонични въпроси, засягащи единството на Църквата. Според тях решението е намеса в делата на независимата Българска църква.
След обявяването на решението на съда в Страсбург в правосъдното министерство беше сформирана работна група, която да реши как да се действа. Запознати с темата обаче твърдят, че всъшност ангажимент в защита на интересите на синода са поети на най-високо държавно ниво, а ситуацията се следи и движи от експерти под ръководството на президента и премиера. Становище на тази група се чакало в края на март.
Очаква се резултатите от срещата на синода да бъдат оповестени на пресконференция утре. /БЛИЦ