Вие си учете вашата история, ние ще си учим нашата. Това заяви в лицето на племенника на поета Никола Вапцаров Християн Мицкоски, съобщава bTV. 

Днес по обяд в Благоевград беше открит Македонски културен център на името на Никола Вапцаров. За случая у нас пристигна лидерът на македонската опозиционна ВМРО - ДПМНЕ. Това обаче съвпада с честването на 100-годишнината от създаването на футболен клуб „Пирин“.

Християн Мицкоски се срещна с племенника на Никола Вапцаров, който не бе поканен на събитието, но все пак човекът отиде. Никой обаче не бе поканил роднините на поета на откриването на така наречения македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров. При срещата на племенника на поета с лидера на Македонската опозиция, който присъства на откриването на клуба Мицкоски го посрещна с думите „да си учим ние нашата история, вие вашата“.

Клубът е нает от частна организация, която декларира себе си като такава и се бори за правата на угнетените.

На събитието пристигнаха всички македонски телевизии, които предаваха на живо през целия ден и всички български телевизии също бяха.

Общественото внимание беше приковано върху този въпрос, като от република Северна Македония пристигнаха около 100 патриотично настроени граждани, които тръгнаха на шествие по улиците на Благоевград. Целият град беше почерняло от полиция и жандармерия. Това създаде усещане за огромно напрежение.

На място пристигна и племенникът на Никола Йонков Вапцаров. Той също се казва Никола Вапцаров, Никола Борисов Вапцаров. Той беше дошъл и каза, че никой не го е канил, никой не е питал роднините дали да използва името на Никола Вапцаров.

Той заяви, че няма нищо против македонците да използват това име за техния клуб. Стига, разбира се, да не изкривяват фактът, че всички негови роднини, както и самият Никола Вапцаров, се чувства българин. Нашият екип го срещна с лидера на македонската опозиция, за да им даде възможност да си разменят няколко реплики.

Християн Мицкоски се обърна към племенника на Вапцаров с думите "да си учим ние нашата история, вие вашата“.

„Тук искам да ви подаря книгата за процеса срещу Никола Вапцаров и тук всичко е дадено и си е записано. Особено на последната страница си е написано. Това е ръкопис на Никола Вапцаров. Пише какъв е, що е, саморъчно“, каза племенникът на Вапцаров.

Мицкоски от своя страна му обясни, че поетът не е българин.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук