2 години и половина след наводнението в Мизия следите от потопа продължават да са на всяка крачка по улиците на града. Още личат червените точки по вратите и фасадите на постройките, които подлежат на събаряне, не са извозени отпадъците от срутените къщи, а много домове пустеят, защото хората са напуснали града, съобщава БНТ.
Семейство Цачеви са сред пострадалите, които две години живяха във фургон, докато успяха да ремонтират част от къщата си.
 

„Аз съм получил две хиляди лева, имам син и дъщеря, и те са залети. Дъщерята е къде бяха фургоните, а сина е в старото село. Нищо не му дадоха, нищо. Над 10 бона - мебели, покъщнина, всичко е съсипано”, обясни Ангел Цачев.
 
Евгени Тошев разказва, че къщата му пропаднала след 10 дни под водата. Сградата е масивна, но тъй като данъчната й оценка е ниска, той получил символично обезщетение. „Те ми дадоха 75 на сто от оценката, 1450 лева някъде, като един прозорец е хиляда и петстотин. А имам предписание, ето я жълтата точка, да укрепя конструкцията на къщата, направил съм го и армировка около къщата. Над 10 хиляди лева ми струва всичко”, обясни той.
 
В края на лютата зима хората си спомнят с лека носталгия за живота във фургоните.
 
„Хубавото беше, че всичко е вътре и чисто, баня, всичко на ток, без да правим сметка на топлото. И трябва да се каже, че общината е плащала огрева - печки електрически, чистота, няма въглища, няма дърва, нищо”, казва Маргарита Цачева.
 
„Тази зима две печки горят в две стаи, за да можем да отопляваме, щото има влага. Ако спрем печките, от прозорците тече вода”, оплака се Евгени Тошев.
 
„Напуснаха много. Защото нямат средства да си поправят къщите. Държавата, общината нищо не помага, дайте го това. Дадоха само 2 хиляди лева и никой не идва да види как живеят тия възрастни хора”, разказа Ангел Цачев.
 
И макар че ежедневието им след бедствието никак не е леко, хората от Мизия живеят с надеждата, че то няма да се повтори след като коритото на река Скът вече е почистено от наносите, благодарение на отпуснатите от фонд Солидарност 2 милиона лева.