Лошо е да се заразиш с коронавирус, но това да се случи точно в петък се оказва още по-лошо.

Пред Марица" 34-годишната Стефка разказва своята история, свързана с пандемията.

Вчера тя не се почувствала добре. Направила си бърз тест, който дал положителен резултат. Пловдивчанката веднага уведомила джипито си, което пък от своя страна ѝ издало направление за PCR тест.

"След това се качих на рейса, тъй като наблизо няма болница или лаборатория. Чаках на дълга опашка. Дойде и моят ред. Направиха ми теста, разпитаха ме как се чувствам и какви симптоми имам. Отговорих им отпадналост, болки в гърлото и кашлица. Казаха ми, че резултатът ще е готов утре.

Отново се обадих на джипито и ѝ разказвам всичко. Тя ми каза да започвам лечение. Изброи ми лекарствата, записах си. Питам я нали можеш да ги изпишеш и да ги взема безплатно, или почти безплатно. Тя каза, че може, ама след положителен резултат от PCR-а", разказа пловдивчанката. 

Така пред Стефка се очертават две опции - да брои над 100 лв. в аптеката, за да започне лечение. Или да чака резултата от PCR-a и тогава да започне да си закупи и да започне да пие нужните медикаменти.

"Тук се получава другия парадокс - ако реша да чакам теста за лекарствата, то резултатът бе готов днес. В събота няма как джипито да ми ги изпише електронно. Така трябва да чакам до понеделник за тези лекарства, тоест три дни да стоя без да се лекувам и ей така да си чакам да се влоши състоянието ми. Естествено не чаках.

Дадох 140 лв. за лекарства и си започнах лечението. Три дни могат да бъдат фатални, ама на кой му дреме. Оказва се, че да се разболееш точно в петък е доста неприятно - едно заради вируса, второ заради цялата система. Някой въобще мислил ли е за този сценарий, в който аз се набутах по неволя?", пита Стефка. 

В крайна сметка PCR-ът е излязъл положителен днес, но тя вече е започнала прием на медикаменти и ще стои вкъщи 14 дни.

"Ами хората, които не могат да си платят лекарствата и трябва да чакат до понеделник? Наистина това може да е фатално. После си просто статистика, ама от черната", коментира още тя. 

Според нея трябва да се помисли и за цялото приключение на болния, който е принуден да се разкарва по болници и аптеки с риск да зарази други хора.