Най-голяма част от младежите в ЕС, които нито работят, нито учат, са в България. Това сочи изследване на Световната банка съвместно с работодателски организации, съобщава "Стандарт".
В момента у нас процентът на приетите студенти е два пъти по-малък, отколкото в повечето европейски страни. Там следват средно около 50% от младите, докато у нас университета избирали едва 27% на година.

В същото време рязко се е увеличил броят на българите, които избират университет в чужбина. От началото на века до влизането ни в ЕС той се е утроил.

Мозъците, които изтичат зад граница пък, са се увеличили от 3 на 9% и броят им продължава да нараства. Експертите на банката ни предупредиха също, че една втора от учениците ни остават "на резервната скамейка" още при завършването си.

Според най-представителното международно изследване PISA 50 на сто от 15-годишните ни ученици са практически неграмотни. Те четат, но не осмислят текста и не правят логически връзки. На този фон не е чудно, че шефовете на фирми масово търсят хора с опит и не могат да открият специалисти. /БЛИЦ