Младите шофьори да не могат да карат нощно време. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати от БСП. В законопроекта е записано, че на младите водачи се забранява да управляват моторно превозно средство от 23.00 до 5.00 часа сутринта. Радослав Илиевски от левицата, който е сред вносителите, обясни, че това се прави заради многото катастрофи нощем, когато млади хора сядат зад волана след дискотека, предаде Дарик радио.
На младите водачи не се разрешава да управляват автомобил с двигател с вътрешно горене с работен обем над 1600 куб. см, както и да превозват пътници на възраст до 18 години, освен в присъствието на опитен шофьор в колата.

Предвижда се при издаване на книжка младият водач да получава 2/3 от контролните точки. В проекта на председателя на транспортната комисия Йордан Мирчев от НДСВ е наложено през първата година на новия шофьор да се дават 1/3 от точките, за да има стимул да бъде дисциплиниран на пътя.

И в двата проекта е предвидено повишение на глобата за каране без предпазен колан – тя става 50 лв, както и полагане на безвъзмезден труд при шофиране без свидетелство за управление или с отнето такова. 50 лв. да е глобата за шофиране в бус-лента и за неправилно паркиране на тротоара, е разписано още в проекта на социалистите. 80 лв. е санкцията за неправилно минаване през пешеходна пътека. /БЛИЦ