Младото червено вино е най-полезно за здравето, съобщи проф. Кирил Фърцов от Института по криобиология. За разлика от старото вино, то не съдържало вредни количества серен диоксид, използван при обработката на гроздето в бъчвите, разкрива ученият пред "24 часа".
Антоцианите в червеното грозде и във вината от тях имат силно детоксикираща активност. Те са мощни антиоксиданти - блокират свободните радикали в кръвта и пречат на окисляването на липопротеините и на свързването им с холестерола. Биофлавоноидите пък намаляват риска от  плаки по стените на кръвоносните съдове и подобряват еластичността им. 
Багрилните вещества в младото вино са като чистачи за организма, твърди Фърцов. Съставките намалявали риска от запушване на артериите към сърцето, мозъка и белия дроб и съответно пазели от инфаркт, инсулт и емболия.
Виното съдържа и резвератрол - мощен антиоксидант с противовъзпалително действие. Доказано е, че той спира остаряването, твърди специалистът. Освен това намалявал риска от рак на простатата и на гърдата. Все повече ставали доказателствата, че действа профилактично срещу астма.
Бялото вино също съдържа полезни вещества, но в много по-малки количества. Една чаша червено се равнявала на 7 чаши бяло.
Червеното вино е полезно дори за зъбите! Жабуркане с него убивало кариесните микроорганизми, казал проф. Фърцов.
За да се чувства добре, човек спокойно може да пие по 250-300 мл младо червено вино дневно, смята професорът. Той напомнил, че именно заради това Франция и по-специално районът на Тулуза е известен с незначителния брой сърдечни и мозъчни болести. /БЛИЦ