Съществуват две основни категории хора, които търпят неуспех в опитите да отслабнат. Първата е от хора, които отслабват, но скоро си връщат първоначалното тегло. Вторите се подлагат на всякакви ограничения в храненето, но не могат да намалят теглото си. Те са лишени дори от временната възможност да се видят по-стройни.
Именно на тях е посветен специален брой на италианското списание OK Salute. В една от публикуваните статии авторът на популярната книга за средиземноморската диета Андреа Гизели (Andrea Giselli) обяснява защо тези хора не отслабват, въпреки че ядат “като птички” и какво да направят, за да променят нещата.

Авторът предлага и своеобразна игра със снимки.
Фотографиите на хора с наднормено тегло се обработват с помощта на компютърна програма. Показват се фотографиите на хора, които не са в състояние да отслабнат, въпреки че по техните собствени думи са опитвали всичко. И противоположни примери: Рене Зелуегер по времето, когато е ядяла огромни количества сладолед и пържени картофки, защото според сценария на филмите за Бриджит Джоунс е трябвало да бъде дебеланка. Авторът на статията подчертава, че отказвайки се от картофите и намалявайки порциите, в последствие тя е отслабнала “за един миг”.

Защо на нея и се отдава това, а на други не?
Това не е риторичен въпрос. Андреа Страта (Andrea Stratta), доцент по въпросите на лечебното хранене от Университета в Парма (Universita Di Parma) анализира причините за неудачните опити за отслабване. Според нея грешката е една и съща - хората ядат малко, но неправилно.

Като следствие провалът в борбата с излишното тегло се отразява негативно както на психичното състояние, така и на желанието да се продължат опитите за отслабване.

Основният проблем е в това, че вниманието се концентрира върху храненето, а не върху физическите упражнения. Всеки човек трябва да отчита не само колко е изял, но и колко е изразходвал. Специалистите също трябва да предписват режим на двигателна активност с такава точност, с каквато предписват режима на хранене, съветва Андреа Страта.

Тя подчертава също, че за съставянето на програма за отслабване трябва да се прилага индивидуален подход, защото съществуват безброй погрешни и неприемливи диети. Според нея към тях се отнасят и някои от най-популярните в момента - диетата на Аткинс, разделното хранене, а също диетите с грейпфрут и супи. Лозунгът на всички тези диети е “Яж без ограничения!”

Средиземноморската диета не е причислена към погрешните, защото “Тя не значи само макарони, а включва употребата на голямо количество зеленчуци, умерено количество плодове и е насочена към намаляване на употребяваните мазнини и въглехидрати”. /здраве.bg