Диалогът с колегите от Пентагона и Конгреса е бил работен и приятелски и България е оценявана като един лоялен и предсказуем партньор. Така министърът на отбраната Николай Цонев коментира срещите си САЩ, съобщиха от ведомството.
Министърът на отбраната Николай Цонев се срещна със секретаря по отбраната на САЩ Робърт Гейтс в Пентагона във Вашингтон. Министър Цонев е на посещение в САЩ по покана на президента на САЩ Барак Обама по повод 57 по ред молитвена закуска. Над 3000 известни личности от цял свят - дипломати, бизнесмени, политически, религиозни, научни, стопански и държавни дейци ще уважат традиционното мероприятие.
Това е втората по ред среща между двамата военни министри. Секретарят по отбраната Робърт Гейтс изрази благодарност за приноса на България към операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак и даде висока оценка на българското участие в операцията на НАТО в Афганистан.
Двамата военни министри обсъдиха развитието на двустранното военно сътрудничество, взаимодействието на двете страни в рамките на мисията в Афганистан, както и партньорството за засилване на съвместните оперативни способности. Дискутиран бе и постигнатият напредък в процеса на изграждане на съвместните българо-американски тренировъчни съоръжения.
Възможностите за развитие на двустранното сътрудничество бяха обсъдени и при последователно проведените срещи на министър Цонев с министъра на ВВС на САЩ Майкъл Донли, с помощник-министъра на ВВС на САЩ Брус Лемкин и със сенатор Джон Маккейн. /БЛИЦ