„Св. Литургия на болгарский роспев” е заглавието на диска, който издадоха монахините от Драгалевския манастир край София, съобщи Двери БГ.
Той съдържа песнопенията от св. Литургия в изпълнение на групата за църковно пеене при Драгалевската св. обител „Успение Богородично” и със специалното участие на прот. Мина Минчев, предстоятел на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. Записът е направен и издаден на аудио касета през 1997 г. Сега се преиздава на диск, за да е достъпен и за хората, ползващи новите технологии.
Групата за църковно пеене, сформирана в средата на 90-те години на миналия век, работи под ръководството на сестра Серафима от Драгалевския манастир, която има музикално образование. В нея участват млади богослови, които обичат църковното пеене и му посвещават много време и сили.
Макар и записан преди повече от 10 години, дискът не е загубил нищо от въздействието си. Това е музика от вечността и за вечността.
Целта на изданието е да се популяризира църковната музика и по-специално „болгарският роспев”.
Практиката „Болгарский роспев” е създадена по българските земи по времето след покръстването. Достига разцвета си по време на Търновската школа (13-14 в.) След падането на България под турско робство тази практика се пренася в Молдова и Русия.
Дискът „Св. Литургия на болгарский роспев” се продава в столичните храмове „Св. Неделя” и „Св. Седмочисленици”, както и в Драгалевския манастир. /БЛИЦ