Морето завря от ватос
Купувачите чакат рибарите още на пристанището в Царево и вземат от пресния улов, директно от лодките
Ватосът е шампионът на лятото сред рибите, съобщиха рибари от Царево. Те ловят по много от вкусната риба и я продават още от лодките на туристи и ресторантьори.
Купувачите ги чакат на пристанището и вземат от пресния улов, директно от лодките, пише "Труд".
Килограм от ватоса, наричан още “морска лисица”, върви по 10 лева. Най-големият деликатес, приготвян от тази риба, са перките ѝ на тиган.
Ватосът прилича много на калкана, но има дълга опашка. Разлика има и в цената - калканът е най-скъп на борсата - по 30 лева килото, докато ватосът се харчи с 20 лева по-малко.
Той се лови с мрежи. Морските вълци ги хвърлят за калкан, но ватосът е най-много за момента, разказват рибарите. В последните дни се пада по 200 килограма на лодка, което си е много добра слука, коментират те.
Те хващат и попче на въдица, което върви по 7-8 лева килограма, а даляните ловят предимно сафрид. Рибата е дребна и се харчи с левче по-малко от попчето - по 6-7 лева, но на рибната борса “Краснодар” има и едър сафрид, по 12 лева за килограм.
Дребният сафрид в морските ресторанти вече е изместил цацата. Местни и туристи масово го предпочитат и поръчват вкусни чинии с пържен сафрид.
Освен пържени попчета, сафрид и хамсия, гостите на заведенията поръчват печена риба, калмари и миди. Въпреки жегата, мнозина предпочитат и рибена чорба, която се прави от пресни рибки. Майстор-готвачите се надпреварват в приготвянето на вкусните супи с “тайна” подправка девесил и следват правилото, че колкото повече видове риба има в чорбата, толкова тя е по-вкусна.
На даляните рибарите вадят и скорпид, който има отровно жило, но щом се обработи, от него става перфектно филе. Често в мрежите има и “морска врана”, която е вкусна на скара.