Градушките са абсолютно нормални явления за нашата страна. България като цяло се намира на място в Европа, което е едно от най-градобитните.  Получава се съвкупност от фактори и явления, които благоприятстват падането на градушки.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” климатологът Симеон Матев.

По думите му страната ни се намира в преходна зона.

„Имаме влага, заради близките морета. Освен това сме свързани към сушата към често по-студения континент. Така става смесване на по-студени въздушни маси с по-топли и влажни, а това е много благоприятно за образуване на градушките”.

Той обясни, че прогнозирането на градушки е много трудно. "Може няколко дни предварително  да се прогнозират условия за градушка, но яма да може да се локализира районът. Когато наближи конкретният ден може да се определи района и може да се каже къде е по-голям шансът за примерно едра градушка. Но не може да се каже 24 часа по-рано над кой град ще удари градушката. Това може да стане едва час преди развитието на самия процес". 

По думите му, времето, когато опасността от падането на градушки е най-голяма, е краят на май (последните две седмици), юни месец и началото на юли.

"Тепърва предстои да падат повече градушки. Имали сме много опустошителни такива", каза той.

По думите му най-голямата градушка все пак е измерена в САЩ, а един къс е тежал малко над килограм. Това буквално шокира Виктор Николаев, който сравни леденият къс с пъпеш.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук