Отсечка по АМ "Струма" - км 6,5 км след Благоевград ще пусната по-рано от предвиденото, съобщиха от МРРБ.

В заключителен етап са строителните работи в участък, част от лот 3.1 на АМ "Струма" между Благоевград и отсечката преди бъдещия тунел "Железница", уточниха от ведомството на Петя Аврамова. Целта е да се облекчат пътуващите към Гърция при предстоящите почивните дни и активния летен сезон, каза министърът, която инспектира заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски строителните дейности.

Проверката бе по участък 1 от лота, който започва от края на изградения през ноември 2015 г. лот 2 Дупница - Благоевград и продължава до новоизградения пътен възел "Благоевград-Юг", който се намира след електрическата подстанция на главен път Е-79.

Дължината на отсечката е около 6.5 км. По уверение на ведомството с нея ще се избягва влизането в Благоевград и създаването на задръствания в градските кръстовища.

Лот 3.1 е с обща дължина 12,6 км. Проектът включва изпълнението на два участъка, като работата по втория продължава. Вече приключи и преместването на археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник.

Индикативната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е 1,2 млн. лв.

Предстои изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация, което от АПИ уверяват, че е извън тяхната компетенция.