Имената на популярни подземни босове, които вече не са сред живите, продължават да фигурират в търговските регистри. Излиза, че можеш да имаш бизнес и на оня свят, стига някога да си регистрирал дружество в България, показа репортерска проверка на в. "Телеграф".
Според данните от фирмените регистри, публикувани на сайта на ДАКСИ, начело на действащи дружества, някои от които дори са преминали наскоро необходимата пререгистрация, стоят хора като Васил Илиев, Георги Илиев, Антон Милтенов-Клюна, Иво Карамански, Косьо Самоковеца, Иван Тодоров-Доктора, Поли Пантев, Димата-Рунака и Бай Миле.
Всички те са покойници, но независимо от това продължават да имат свой бизнес, ако съдим по официалната фирмена информация в държавата.

"Недопустимо е имената на покойниците да фигурират в базата данни на ведомствата. Правосъдното министерство, Агенцията по вписванията и другите компетентни органи трябва да вземат мерки. Регистрирана фирма не може да бъде на името на мъртъв човек. Ако се държи стара информация, това е проблем", коментира говорителят на Комисията за защита на личните данни Борислав Борисов.
Той не изключва риска от злоупотреби с публичните лични данни на покойниците, които няма как да се самозащитят. Тази възможност не отрекоха и от ДАКСИ. От там обясниха, че въпросните лица фигурират в така наречения "правен мир". Проблемът идвал оттам, че имената им не са заличени от хората, които са оторизирани да се занимават с фирмената им дейност. По принцип те били длъжни да информират за измененията, които е претърпяло дружеството. "Ние обновяваме постоянно информацията, която получаваме по БУЛСТАТ. Проблемът е в търговския регистър, не при нас", обясниха от ДАКСИ.
Неотдавна не кой да е, а самият финансов министър Пламен Орешарски звъннал в дружеството и помолил да бъде заличен като участник в няколко фирми. От ДАКСИ обаче обяснили на министъра, че трябва да се спазят процедурите и поискали от компетентните лица официално да свършат тази работа.
Справка установи, че в момента Орешарски участва във фондация "Демократична алтернатива (ДА)", както и във фирмата "Денеб-Консулт" ООД, която е консултант по управление и стопански дейности и в която министърът е съсобственик. /БЛИЦ