Православните църкви призовават българското правителство да обжалва решението на Европейския съд по правата на човека от 22 януари. Това е официалната позиция, която беше взета от представители на 12 Поместни православни църкви на работна среща, организирана от Светия Синод, съобщи православният сайт Двери БГ.
Участниците в срещата настояват българските управници да обжалват пред голямата камара на съда по правата на човека в Страсбург решението по делото "Свети Синод (Инокентий) срещу България". Това каза Русенският митрополит Неофит, представяйки комюнике, прието от двудневната среща. По думите му аргументите за това са, че съдът не е разполагал с пълна картина на фактите и аргументите, за да постанови решение.
Комюникето е било изпратено в Народното събрание и предстои да бъде връчено и на президента и премиера на страната. Документът съдържа шест точки, като митрополит Неофит изброи някои от по-важните в него: „Заявяваме, че Българската православна църква (БПЦ) е и ще бъде една. Лицата, поставили се извън единството на църквата, имат възможност чрез покаяние да се завърнат в нея”. Според Неофит обаче такива желания за покаяние на разколниците не са били получавани досега.
На срещата присъстваха митрополити от Светия Синод и част от участниците в срещата в "Бояна". Тя е продължение на разширения Всеправославен събор от 1998 г. в София, посочи още митрополит Неофит. Според него решенията от този събор са авторитетен и задължителен в канонично отношение акт, чрез който окончателно е прекратен болезненият разкол в БПЦ. /БЛИЦ