29 май е обявен за национален траур заради тежката катастрофа с автобус край Ямбол, при която за момента се съобщава за 15 загинали. Решението е взето от МС по нареждане на премиера Сергей Станишев.
Министър-председателят и министрите се обръщат към гражданите и политическите формации да се съобразят с това и да бъдат отменени всички увеселителни прояви.
Депутатите почетоха паметта на жертвите с едноминутно мълчание. 


Национален траур в съвременната българска история се обявява от правителството по повод на големи човешки трагедии, засягащи страната, и в памет на жертвите от тези трагедии.
В деня (дните) на национален траур се спуска наполовина националният флаг на България и се отменят планираните тържества. Когато отмяната на тържествено събитие е невъзможна, то следва да започне с минута мълчание или слово в памет на жертвите.

От 1990 до сега правителството е обявявало девет пъти национален траур. Утре, 29 май, ще бъде десетият път.
5 март 2008 г. - в памет на 9 загинали пътници при пожара във влака София - Кардам от 28 февруари 2008. Община Шумен обявява траур на 4 март, а община Добрич също на 5 март.

10 декември 2006 г.
- в памет на 18 загинали в катастрофа между градски автобус и камион край град Бяла на 7 декември. На 9 декември община Бяла обяви 5-дневен траур в памет на жертвите - всички от града.

8 април 2004 г. - в памет на 12 загинали деца от Свищов при падане на автобус в река Лим (Черна гора) на 4 април с.г. Траур в памет на българските жертви обявяват българските градове Свищов и Смолян (откъдето са шофьорът и фирмата собственик на автобуса), и съседните на мястото на катастрофата градове - Биело поле (Черна гора) и Приеполе (Сърбия).

30 декември 2003 г.
- в памет на 5 загинали военнослужещи при Атентата срещу българската база Индия на 27 декември с.г.

23 декември 2001 г
. - в памет на загиналите на 21 декември с.г. 7 деца вследствие от смачкване и задушаване от тълпата в дискотека „Индиго“ (София).

13 септември 2001 г. - в памет на жертвите от терористичните Атентати от 11 септември 2001 г.. Траурен ден по същия повод е обявен в повечето страни на света.

2 септември 1997 г.
- в памет на загиналите 11 миньори вследствие от експлозията на 1 септември с.г. в мини Бобов дол.
15 август 1995 г. - в памет на 14 загинали войници от Транспортните войски при катастрофа на околовръстното шосе на София на 11 август с.г. между камиона, в който пътуват, и трактор.

25 декември 1990 г. - в памет на удавените 10 военнослужащи в река Върбица (край Момчилград) по време на учение. /БЛИЦ