Напусналата НАП със страхотен скандал Мария Мургина е възможно да се познава от предишните години с Маргарита Немска. Това са заявили за в. "168 часа" юристи, пожелали анонимност. Немска сега е разследващият прокурор на Мургина.
Проучване на изданието показва, че според електронната система ДАКСИ Мургина е имала участие във фирма "Спесима" - 1,429 процента, където е съдружник Ганчо Петров Пенчев. Същият Пенчев е бил до 2004 г. председател на Управителния съвет на държавната "Универс", заедно със съпруга на Маргарита Немска - адвокат Лъчезар Александров Немски.

"Вярно е, че участвах в управителното тяло на "Универс", но компанията е в ликвидация от 2004 г. и вече нямам нищо общо с нея. Естествено, че познавам Ганчо Пенчев, но никога не съм имал контакти с Мария Мургина", заяви за изданието адвокат Лъчезар Немски.

Доста по-емоционална бе реакцията на прокурор Маргарита Немска, която първоначално отричаше мъжът й да е участвал в управлението на каквато и да било фирма. "За първи път чувам, че мъжът ми е участвал в някакви фирми. Възможно е да е бил назначен за ликвидатор, но е най-добре да говорите с него", заяви Немска.

Справка на ДАКСИ показва, че фирма "Универс" наистина е в ликвидация от 2004 г., но Лъчезар Немски е бил в Управителния съвет, а не ликвидатор. Фирмата не е заличена и в момента, макар и в ликвидация, като ликвидатор е Владимир Марашев. "Универс" е фирма изцяло собственост на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и се е занимавала с управлението на недвижимата собственост на ведомството.
На специално запитване на в. "168 часа" от "Спесима" отговориха, че Мария Мургина е излязла и от двете си участия през 1998 г. поради преминаването й на висша длъжност в данъчната администрация. /БЛИЦ