Музей-галерия “Владимир Рилски” беше открит тържествено в сградата на възстановеното Неделно килийно училище в смолянското село Широка лъка, която ще функционира като Музей на духовността. Паметното събитие събра десетки широколъчани и гости на селото. 

“... Сигурен съм, че с този музей-галерия ще се гордеят не само в Широка лъка, но и в целите Родопи, защото тази сграда показва нашите традиции и култура”, каза кметът на община Смолян Николай Мелемов. 

Общо около 1,2 млн. лв., отпуснати от държавата, са вложени в реставрацията на сградата, за да се възроди училището. В нея е подредена изложба “Християнството в Средните Родопи” и ретроспективна изложба с 16 платна на Владимир Рилски. Художникът Петър Пиронков е куратор на изложбата.

“Открива се музей на българския дух. Това е събитие не само за Родопите, но за страната. Когато се посети комплексът, църквата, с експозициите на двата му етажа в училището човек остава озарен. 

За първи път се случва в едно село в България, макар и толкова известно, да се открие музей-галерия на такова високо европейско ниво

Авторът Владимир Рилски е живял наблизо. Сред експонатите има картини на Боримечката, Капитан Петко войвода, пейзажи, ансамбли от къщи, наистина духа на Широка лъка”, каза Пиронков. 

Той подчерта всеотдайността на екипите на Художествената галерия и Регионалния исторически музей в Смолян, на кметството в Широка лъка, Пловдивската митрополия и Община Смолян, за да се отвори музеят на духовността и той да е съдържателен и ценен. Построеното през 1888 г. с дарения от жителите на селото първо класно училище в Родопите, което е в съседство с църквата “Успение на Пресвета Богородица”, отвори врати възродено от миналата година.

“В тази сграда се е помещавало първото класно училище. Много ни костваше да го възстановим. Филип Терзийски, Радомир Чолаков и аз начертахме в един есенен ден план как да го възстановим. Използвахме всеки случай да водим всеки народен представител и министър, да ги занимаваме да видят срутеното ни училище.

Случихме една година да се дават пари за храмове и бяха одобрени средства за възстановяването 

на училището с постановление на МС 

Преди година и половина беше готова сградата. Много хора помогнаха. Има още малко неща за довършване. Този музей на духовността го дължим на нас самите и на поколенията след нас, да се гордеят”, каза кметът на Широка лъка Васил Седянков. 

Той съобщи, че са напът да възстановят и училището в двора на църквата в съседното село Върбово. 

В новия Музей на духовността ще се изнасят концерти, ще се провеждат неделни училища и ще се планира цялостна културна програма.

Целият комплекс на училището и църквата е паметник от национално значение.