Министерство на външните работи на Р България предупреждава българските граждани, пътуващи до Канада, че канадската агенция по здравеопазването е обявила появата на заразна болест-листериоза, причинена от бактерията Listeria monocytogenes, която е регистрирана през миналата седмица в местните продукти на компанията Maple Leaf Foods в Торонто.
Към момента има потвърдени 26 случаи на заразени с бактерията и 12 случаи на починали граждани, които са открити в Онтарио, Британска Колумбия, Саскачуан и Квебек. Канадската Агенция за инспекция по храните съобщава, че тази бактерия има вероятност да бъде намерена и в храни на фирмата Метро Онтарио Инс.
Симптомите на листериозата се изразяват подобно на грипните и включват повдигане, спазми, диария и треска. Симптомите се появяват между втория и 30–я ден, но също могат да се появят и до 90 дни от консумирането на заразена храна.

Съществува опасност от заразяване. Следва да се взимат мерки за предотвратяване на евентуален внос на храни от горепосочените фирми. /БЛИЦ