По-рано днес всички българи, тръгнали към Турция ликуваха. БЛИЦ припомня, че с декрет на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, обнародван днес в Държавен вестник, се въвежда възможността граждани, които притежават лични карти, издадени от Република България, да пътуват безвизово до Република Турция 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период, с цел туризъм или транзит.

"Въпреки това, към настоящия момент все още не са получени допълнителни указания за начина на преминаване на ГКПП с лични карти, издадени от Република България, като не е посочен и конкретен срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани", заявиха от българското Министерство на външните работи (МВнР).

Ердоган с извънреден указ, засягащ българите, тръгнали към Турция! Всички ликуват

"До разпространяването на указания от Анкара към компетентните турски институции се прилага действащият към момента режим, според който българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, издадени от Република България, имат право на 90-дневен визов престой в рамките на 180 дни, а притежателите на служебни и дипломатически паспорти, издадени от Република България - на 30-дневен безвизов престой в рамките на всеки 180 дни", уточняват от Външно.

"Решението е взето в съответствие с чл. 18 на Закон № 6458 за чужденците и международната закрила.

Предстои да бъдат уточнени допълнителните указания за начина на преминаване на ГКПП с лични карти, издадени от Република България, както и конкретният срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани", съобщават още от ведомството. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!