Министерство на външните работи предупреди пътуващи и пребиваващи на територията на Египет българи, че в условията на извънредно положение полицията може да арестува граждани без съдебно решение. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Министерство на външните работи на Република България информира, че след извършените на 9 април т.г. атентати в Египет, на територията на цялата страна е въведено извънредно положение за срок от три месеца.

Президентът на Арабска република Египет е издал нареждане всички служби по сигурността в страната да бъдат поставени в състояние на повишена готовност и да засилят мерките за сигурност на обекти и съоръжения с национално значение, както и за задържане на извършители и съучастници в атентатите, за да бъдат изправени пред правосъдието. 

Във връзка със засилената терористична дейност и въведеното в Египет извънредно положение, Министерство на външните работи на Република България отправя следните препоръки: 

- българските граждани, които вече са направили резервации за пътуване до Египет с цел туризъм, да осъществяват пътуването си само чрез лицензирани туроператори и да не предприемат самостоятелни туристически пътувания на територията на страната.

Посетителите не бива да напускат туристическите селища, в които са настанени и следва да се въздържат от посещения на други туристически обекти извън тях. Не са препоръчителни посещенията на църкви и джамии и на места със струпване на хора като търговски молове, концертни зали, стадиони; 

- следва да се има предвид, че в условията на извънредно положение полицията може да арестува граждани без съдебно решение и има право по своя преценка да претърсва домовете на гражданите; 

- трябва да се спазват стриктно разпорежданията на местните органи за сигурност и полицията и да не се влиза в спор и пререкания с техни представители; 

- при евентуален инцидент с органите за сигурност да се търси незабавна връзка с посолството на Р България в Кайро; 
- да се следват стриктно общите препоръки за пътуване в Египет, публикувани на страницата на МВнР на Р България. 

Контакти на посолството на Република България в Арабска република Египет: 
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt 
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77 
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991 
E-mail: [email protected]