Окръжен съд-Велико Търново наложи мярка постоянно задържане под стража на ловешкия разследващ полицай Илиян Н.К. днес. Съдийското разпореждане може да бъде обжалвано в тридневен срок. Процедурата бе пренасочена в старопрестолния град, след като ловешките съдии си направиха отвод по случая. Великотърновски адвокат е поел защитата на дознателя, съобщи в Ловеч отговорен източник.
ДАНС огласи вчера как Окръжна прокуратура-Ловеч е наложила на Илиян Н.К. мярка за неотклонение 72 часа задържане под стража заради търговия с данни от масива на МВР. Акцията по задържанането му била ръководена от Върховна касационна прокуратура /ВКП/, със съдействието на Ловешката окръжна прокуратура.

Пак според ДАНС полицаят, чиято дейност била да разследва икономическите престъпления в региона, използвал служебното си положение, събирайки информация за имоти, които предстоят да бъдат отчуждени по инфраструктурни проекти. Той влизал с паролата си във всички информационни масиви, с които МВР разполага, а събраните данни продавал на брокери в града. Служителят на вътрешното министерство "помагал" и за оневиняването на разследвани от него ловешки брокери мафиоти.

По време на обиска в бюрото му са намерени повече от 60 скици на имоти, както и запис на заповед за 11 000 лв. за последната му сделка. Бизнес ориентираният полицай действал по този начин от 2005 г. Двете проверки през 2007 и 2008 г. от колегите му от ОДП-Ловеч завършват със забележка и устно предупреждение.

По разпореждане на ВКП агенти на ДАНС проверявали Илиян Н.К. от ноември 2008 г. насам. Проверката приключила с образуване на дознание за участие в организирана престъпна група, която цели облаги чрез документни престъпления.
Днес от ОД на МВР пък заявиха, че ще започнат дисциплинарно производство срещу скандалния си служител.
Гергана Димитрова, БЛИЦ