Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува кратко видео с обяснение какво е коронавирус и как се разпространява новия вид, който доведе до пандемия.

Видеото е на Световната здравна организация и има ценни съвети как да се предпазим от заразяване. Публикувано е със събтитри на български език.

В него е обяснено защо е важно да има метър разстояние между хората и защо трябва да се ограничи контактът с други хора. Напомня се за хигиената и измиването на ръце.

Новияткоронавирус 2019 е тежък остър респираторен синдром коронавирус-2 (SARS-CoV-2), а заболяването, свързано с него -COVID-19.2. Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек.


Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV),е коронавирус, произхождащот камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки -циветки.

Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек. Към моментаняма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората.

Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когатохората кихат, кашлятили издишат.Инкубационният период за COVID-19(т.е. времето отконтакта сболени появата на симптоми) понастоящем се изчислява на от2 до 14дни.

До момента е ясно, че вирусът може да се предава от заразените лица, когато проявяват (грипоподобни) симптоми. Все още не е ясно дали лицата с леки клинични оплаквания, както и асимптоматичните носители могат да предават инфекцията

Българските граждани и организации могат да задават своите въпроси относно COVID-19 денонощно на телефонен номер 02 807 87 57 и да следят актуалната информация на сайта на МЗ.

Броят на заболелите от коронавирус у нас нарастна до 31. 66-годишна жена почина в "Пирогов", съпругът й е в тежко състояние. По искане на Министерския съвет пък Народното събрание обяви извънредно положение.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време: