Мъж от Панагюрище ще трябва да плати над 2500 лева след публикация във фейсбук група. Това стана ясно след решение на Районния съд в Пловдив, съобщава Plovdiv24.bg.

Институцията наложи тежка глоба на гражданина, който вменил престъпление на служител на реда от Панагюрище в местна фейсбук група.


Обвиняемият ще трябва да плати 1000 лева глоба, 600 лева обезщетение за служителя на реда, 900 лева за адвоката на тъжителя, както и 50 лева държавна такса по делото.

Въпросния пост бил качен в групата „Виждам те КАТ Панагюрище“ на 14 август м.г. и гласял: „Снимането на органите на реда е опасно П.Ш. отправя заплахи с убийство бъдете внимателни защото те ни пазят от лек сън“.

Публикацията имала коментари от различни потребители, включително и подсъдимият добавил допълнителен коментар. Тъй като групата е с около 4 хиляди души, служителят на реда почти веднага видял публикацията. Постът видели и неговите колети и познати.

В резултат на последното, както и през следващите няколко седмици, полицаят изпитал стрес и безпокойство вследствие на поста, че бил отправял заплахи с убийство, доколкото твърдението станало достояние на неговото обкръжение.

Той бил под голям стрес, чувствал се унижен и обезпокоен.

Затова завел дело, че му било вменено престъпление в нета – че отправя заплахи с убийство.

Отбелязал, че не е излизал в отпуск или болничен, но имало свидетели, които да потвърдят хегативното влияние, което е оказала случката върху него.

Пред съда били разпитани двама свидетели, които потвърдили всичко, включително и автора.

Адвокатът на подсъдимия заявил, че една присъда не може да се гради на предположения и вероятности. Той посочил, че единият от свиделите е служебна зависимост спрямо наклеветения, а другия му е роднина.

Магистратите решили да освободят подсъдимия от наказателна отговорност и му наложили 1000 лева глоба, 600 лева обезщетение за полицая и 900 лева за адвоката му. Решението подлежи на обжалване.