56-годишен мъж с рак на дебелото черво е платил над 100 000 лева за модерни лекарства, които държавата не покриваше до момента. Купувал ги е в Гърция, където ходел на терапия. Това съобщи самият пациент Петков Иванов пред “24 часа”. Изданието посочва, че името е променено по молба на пациента.
Неговото лекарство вече се купува от здравното министерство. Търговете са минали, но още няма доставки. Петко и десетки като него чакат да бъдат одобрени за терапията, за да спрат да плащат. За всеки препарат обаче е определено колко болни могат да получават за 2009 г. Инструкции за работа с новите лекарства били дадени на шефове на диспансери и директори на болници на среща в здравното министерство преди дни. “Показаха ми списък, в който срещу всяко лекарство имаше бройка. Цифрите са смешни особено ако важат за цялата страна”, каза доц. Валентина Цекова, шеф на химиотерапията в “Царица Йоанна – ИСУЛ”.
“Имах късмет, че попаднах в гръцката клиника, защото преди 3 г. тук никой не работеше с тези лекарства. Всяко вливане струва по около 12 000 лева и досега съм дал над 100 000 лева”, разказа мъжът. Неговото лекарство е с активна съставка бевацизумаб и се прилага още при рак на гърдата, на белия дроб, на бъбрека. /БЛИЦ