Състав на Варненския апелативен съд разгледа днес жалба срещу присъдата на Окръжен съд Добрич от края на юни тази година, с която 66-годишния Кольо Байчев от с. Ловчанци, община Добричка, бе признат за виновен затова, че на 18.05.2007 г. в състояние на силно раздразнение се е опитал умишлено да убие съседката си. Той първо започнал да блъска главата й във вратата, след което последвали и други насилствени действия.
Деянието останало незавършено по независещи от него причини. При условията на съкратено съдебно следствие първоинстанционният съд наказа Байчев с условна присъда от 11 месеца и 20 дни лишаване от свобода, чието изпълнение отложи с 3 години, 11 месеца и 20 дни. Байчев трябва да заплати на пострадалата 77-годишна жена обезщетение от 12 хил. лв., ведно със законната лихва от датата на извършване на престъплението до окончателното изплащане на сумата.
Дългогодишен конфликт между семействата бил в основата на скандала между двамата. На 18.05.2007 г. съпругата на Байчев се оплакала, че съседката им я нагрубила.
По-късно възрастната жена отправила обидни думи към семейството му. Байчев се афектирал, спуснал се към нея, блъснал я и старицата си ударила главата в стъпалата до вратата. Подсъдимият продължил да я удря по главата, гърдите и ръцете, и дори се опитал да я задуши със сезал. След това заключил вратата на къщата на потърпевшата и се прибрал у дома си, където бил открит от полицията. При обиск в дома му, освен законно притежавано оръжие, са намерени и боеприпаси, за които нямал разрешение. Благодарение на своевременна медицинска помощ животът на 77-годишната жена бил спасен.
Въззивната жалба, разгледана днес от съда е от името на възрастната жена, която твърди, че престъплението не е извършено в състояние на афект, а е било умишлено. Според пострадалата присъдата и обезщетението трябва да са по-високи. /БЛИЦ