Дядо Стоян е най-старият жител на Айтос. Старецът навърши 102 години на точно на 08.08.2008 г.. и захвана 103-та. „Тия години не са за радост, а тегло. Годините тежат, тъй да знаете.”, бавно, като през сълзи изрича дядо Стоян, седнал на прага на къщата си, близо до болницата. „Преди си пийвах ракийка, ама сега вече не ми се иска. И хлябът даже ми горчи”, признава старецът. Има пет внука и шест правнучета, обграден е с много любов и грижа.
„Дядо Стоян ми е съсед. Със сина и снаха му сме работили заедно дълги години. Много хубав човек е. Не е родом от Айтос, от Вресово е. 40 години живял в руенското село, после в с. Китка, където живее малкия му син, а преди 20 години се преселил в града. Сега живее при Димчо, големия си син. В родното си село не е стъпвал поне две десетилетия”, разказва съседката Мария Георгиева.

Макар че бил малък, дядо Стоян има спомени от онова страшно време, когато фамилията му е бягала от Тракия. „Там останаха и къщите и земите ни. Ходих да паса свинете и помня като започна войната. Тогава имаше и дъждове и наводнения. Страшно беше”, спомня си дядо Стоян, който тогава е бил момченце на 6-7 години. Като младеж се занимавал със земеделска работа. В Пътното работил 34 години и като кантонер се пенсионирал.

На война не ходил, но години наред го взимали запас – за по три месеца. Половината му живот в униформа минал. Сега, макар и на преклонна възраст дядо Стоян много помага в къщи, хвали го съседката. Режел домати и плодове за зимнината, носел дърва. Е, вече не може да сече цепеници и да копае градинката, както миналата година, защото годините си казват думата. Сам си сипва храната, която му носят от патронажа, сам си мие чинийките, твърди и снахата. Ходи на разходки – от единия край на улицата до другия – за толкова му стигат силите. По-рано имал приятели в махалата, но сега не може да ги посещава – позабравили се. Някои пък се споминали вече.

Чете вестник без очила и слуша радио, телевизия не глада, зле е с едното око. Дядото младее, въпреки че се оплаква от какви ли не болежки. Налегнали го миналата година, когато чукнал 101 години. Дотогава бил по-държелив. Сега по-тежко чува и по-малко вижда, твърди съседката. Въпреки това сам се къпе и си пере бельото, хвали го пък снахата.

Оженил се за баба Стоянка през 1929 година, бил 23-годишен. Вече 30 години откак я загубил и още тъгува за нея. Доволен е от синовете и снахите, радва се на внучките. Всички те признават, че има едно безспорно качество – пестелив е. Научил да къта пари в гладните години. Да има настрана, щото все ще потрябват. Има режим, който стриктно спазва от години – дезинфекция с глътка ракия. Никога, обаче, не се е напивал. „А може би, защото е добър човек, Господ го държи по-дълго на земята”, заключава снахата, на която дядо Стоян никога не е казвал и „дума насреща”.

Дали пък това не е формулата на дълголетието: чашка ракийка сутринта, правилен режим на хранене и добра душа. „Ако всички сме добри като дядо Стоян и България ще е добре”, сякаш отгатнали мислите ни, казват жените около дядо Стоян.

На 08.08.2008 г. кметът Евгени Врабчев изпрати поздравителен адрес до най-дълголетния айтозлия. Близките му отбелязаха годишнината със скромно тържество в домашни условия.

Многото осмици в деня, в който дядо Стоян празнува рождения си ден е доказателство, че той неслучайно е достигнал достолепната възраст.

„Убеден съм, че зрелостта Ви носи увереност и готовност да предавате дългогодишния си опит на младите. Вярвам, че въпреки годините, сте съхранили в голяма степен здравето и духа си. Надявам се, че сте обграден с внимание и грижа от Вашето семейство, което Ви дължи уважение и признателност. Град Айтос се гордее с Вас! Със своите 102 години, Вие сте с най-голям житейски опит и най-дълголетният гражданин на Община Айтос! Пожелавам Ви да съхраните желанието си за живот и да се радвате на децата, внуците и правнуците още дълги години!  Това е част поздравителното писмо на Кмета до столетника. То беше връчено на Стоян Калков лично от зам.-кмета на Община Айтос д-р Галина Петрова, заедно със скромни подаръци от Общината – икона на Свети Димитър – пазителят на град Айтос и кошница с лакомства за стареца и правнуците му, съобщиха от общината на Айтос. /БЛИЦ