Македонците все по-малко взимат български паспорт предвид очакванията, че до края на годината ще започнат да пътуват без визи в страните от ЕС, твърдят собственици на посреднически агенции, пише македонският вестник “Време”.
Тенденцията за вадене на български паспорт, която с години бележеше възходяща линия, беше единственият начин гражданите да избягнат блъсканиците през посолството и да пътуват без визи из Европа. От посредническите агенции твърдят, че през последните месеци само двадесетина граждани са проявили интерес да започнат процедура за издаване на български паспорт. “Гражданите, които идват при нас, обясняват, че всеки ден слушат, че за Македония ще има безвизов режим и вече нямат сметка да си вадят български паспорт. Процедурата продължава повече от година. Тези граждани, които вече са подали документи, искат процедурата да бъде спряна и да им върнем парите. Всекидневно се убеждаваме, че те не могат да си получат парите обратно”, каза собственик на посредническа фирма за български паспорти от Струмица.
Във вестниците има все по-малко обяви от хора, които посредничат за вадене на български паспорти, а през последните години те бяха залели страниците с обяви.
ЕС досега няколко пъти заяви, че Македония изпълнява всички условия да бъде включена в белия шенгенски списък и ако предстоящите на 22 март избори преминат без инциденти, няма да има никакви пречки за премахване на визите до края на годината, пише вестникът.
Интересът към българските паспорти е от десетина години, като търсенето беше силно в периода, когато България стана член на ЕС. Много македонски граждани, които работят в чужбина, ако притежават български паспорт, без никакви проблеми могат да си намерят работа и да получат разрешение за работа. В противен случай, ако правят това с македонски паспорт, първо се сблъскват с проблеми в посолствата, където трябва да представят купища документи, с които да оправдаят престоя си.
Процедурата за вадене на български паспорт може да продължи и няколко години. Кандидатите първо попълват декларация, че се чувстват българи или прилагат документи, с които доказват, че имат български корени. След това се плаща от 300 до 500 евро и се чакат посредниците, за да си вземат международния паспорт, гражданството и личната карта в някой от пограничните градове в България.
Макар че няма официални данни за това колко македонски граждани са взели досега български паспорт, неофициално се говори за 20 000 “новоизпечени” българи. Повечето от тях са от Източна Македония, от района на Струмица, Щип, Свети Николе, Македонска Каменица, където няма семейство без поне един човек с български паспорт. /БЛИЦ